Rabu, Ogos 25, 2010

DUGAAN DI BULAN RAMADHAN

Pejam celik, pejam celik dah 15 hari kita semua berpuasa...banyak betul godaan dan dugaan time bulan ramadhan ni....dalam bulan ni, aku di uji dengan dugaan yang sangat mengejutkan...aku tak sangka benda ni akan berlaku.....

Sudah 5 tahun aku menjadi penghuni di rumah milik ku...tak pernah terjadi apa-apa pun perkara buruk....fikiran aku time tu memang terkejut beruk, tak tentu hala aku fikir, sampaikan terbeliak biji mata aku memandang ke bawah...ke lantai bilik master bedroom aku....aku hanya sempat mengucap "Ya Allah" apa dah jadi ni....mimpi kah aku? aku bagaikan tak percaya dengan apa yang aku nampak....

Lantai tiles rumah aku tiba-tiba pecah dan merekah, mengelembung dengan serpihan tiles bertaburan ke merata tempat...masa kejadian bunyi yang agak kuat macam bunyi benda meletup orang tengah main mercun pun ada, tapi masa tu aku baru saja keluar rumah untuk ke bazaar ramadhan yang berhampiran, jadi tak pasti bunyi macam mana, yang tinggal puteri aku kat rumah....dia memang terkejut ingatkan ada pencuri sedang buka grill, bunyi sangat kuat macam guruh pun ada..menakutkan....

Jadi sekarang aku nak salahkan siapa....nak salahkan pemaju atau penghuni rumah tu...ooh tak mungkin, aku dah buat repot pada pemaju tapi jawapan sangat mengecewakan...pemaju tak mahu bertanggungjawab...konon nya tempoh warenti dah tamat, jadi sekarang mahu tak mahu aku yang kena buat sesuatu, kena perbaiki sendiri atau guna khidmat kontraktor....benda ni pasti memakan jumlah yang besar, bukan kecik2 ...bila di fikirkan balik kenapa lah jadi time ni...bulan puasa banyak nak guna duit, persiapan raya pun tak beli lagi....aduh....sedihnya.....



- tiles bilik habis terkopak....

- pecah2 lagi,






Lebih kurang 40 keping tiles yang pecah dan terkopak...rasanya kena buat balik semua, kalau buat sebahagian takut yang lain pulak meletup.....tak tahu lah macam mana, nak kena mintak pendapat kontraktor dulu.....ada sesiapa boleh bagi cadangan tak?

34 ulasan:

tun sempoi berkata...

Ya ALLAH!!!canmne leh jd cam2??????? pa puncaya? wire lektrik ke, mercun masuk dlm umah ka?

Tomato Gurl's Life berkata...

banyaknya rosak...cam bahaya je ni sis...elok cepat2 pergi tanya pihak yang bertanggungjawab(cik tom pun tak tahu sape maybe jabatan geologi or geosains) nape tiles tu boleh jadi sampai camtu sekali...takut ade problem struktur bawah tanah tue..

Yati Ali berkata...

naper ya boleh tiba2 meletop cam tu?

Tanpa Nama berkata...

kat opis saya lantai selalu mcm ni..menurut kata sorang akak cleaner tu, husband dia yg biasa buat lantai rumah bgtau kalau lantai menaik then tile pecah camtu punca masa diorang ratakan simen tak klrkan udara..saya pun tak pasti mcmana, n apa sebenar maksud dia. tp dlm kes akak ni lantai meletup plak...mungkin kena refer contractor yg betul n yg penting, jujur.. :-)

sweetty berkata...

Jiran sebelah rumah pernah mengalami masalah macam sweetsal ni, Dia cuma baiki yang pecah dan tiles yg berhampiran ngan yang pecah. Alhamdulillah sampai skrg ok. Banyak duit nya tu kalau nak baiki atau pasang yang baru. Sabar je lah..

meowwmania berkata...

he eh! cane leh jadik camtu ekk??

mmg dugaan betul kann...sabar yer, mudah-mudahan dpt jln penyelesaiannya :)

GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD berkata...

hurmmm..kalo masa lyd belajar dulu...diaorg pnh terang kn psl benda ni...masa diaorg buat tile tu...masih ade lg udara n simen still x berape stabil lg..adelah composit dia...kunk terang pjg lebar..heheh...tp rasanye lebih baik panggil kontraktor..nnt diaorg trg kn..cpt..takut yg lain pn sama gak...

idasm berkata...

eh..nape tetiba jadi macam tu kak. peliknya. kesian kat akak. dahlah nak raya kan. byk nak pakai duit tu...

sabar ye kak. insyaallah ada jalan tu...

Sir Marcello berkata...

oh dulu aku pun pernah alami perkara yang sama...lagi dasyat..tiles tak pecah coz pemasangan yang baik..but mengelembung macam ada busut kat bawah tue...

puncanya coz wap panas or tekanan dari bawah...so tak leh nak salahkan pemaju or wat..benda unexpected kan...juz kena tukaq baru...

p/s: lucu plak bila teringat menda nie..duduk berjam2 konon2 nak menyiasat kemungkinan ada entiti..hahah

[z@ck] berkata...

banyaknya yang terkopak..
bahaya ni..

DarkSky berkata...

pemaju takleh wat ape @ tak bertanggungjawab la kalo da abes waranti.. cepat2 panggil kontraktor repair, tapi biasanya bila da stop crack, da takde crack len da..

qistynacorner berkata...

erkkk, kaksal.. teruknyer rosak tuh, cm 1/4 dr area bilik jer, pepun kena refer org yg arif..... sabo ye kak

HaNTwO berkata...

byk kejadian cmni dah berlaku...so berbalik pada kualiti kerja yang pemaju lakukan...

mahira oya berkata...

teruknya..sian la gini..

SD berkata...

pergerakan bumi??????? Owh, rumah papan gak tak retak kan.huhuhu~~~

Mia Liana berkata...

ishhh.. bahaya... kena cepat selidik betul2. takut kang ada apa2 yang tak elok di kemudian hari... struktur bawah tanah ke...

lazaac berkata...

skrg byk pemaju lepas tgn kes2 mcm ni... sbb tak kena kat batang hidung sendiri... huhuhu...

AMR berkata...

sabarlah.. Allah sentiasa bersama org2 yang sabar.. pasti ada hikmah di sebalik semua ini.. erm...

yua zawa berkata...

slm akak. ni mesti tanah kat dlm tu bgerak2 or smething else happen to d land. bykkan bsabar ye akak.

zulaikha berkata...

bersabar ye ka.. dugaan bulan pose.. ujian Allah pada hambaNya..

pilotHans berkata...

gila dasyat.....anai2 ke? hmm..kalo umah br lagi beli dr developer leh bising..tp klo daa lame xleh wat ape sgt.....tp apsal nmpk mcm tanah instead of simen...

mmg gila laa.......klo yg bwh perabut xde jadi camni? lagi haru....baik awak ikat LCD42 inch tue bebaik.. :p

nj berkata...

Kak...kalau tile pecah tu...sebab tindakan mengembang dan mengecut simen...kalau cuaca di luar berubah drastik...memang binaan rumah kalau tak elok...terima kesannya. Kalau nak ganti memang kena ganti semua...kena buang semua yang lama di kawasan tu, dan buat baru. Sabar banyak kak...InsyaAllah...perlahan-perlahan lah ye...

ASaDa RyutaRo berkata...

ni sbb masa pasang tiles tu ada ruang udara kat bwh. bila tahap kepanasan meningkat, udara mengembang. bila tiles tu x tahan, jd la letupan..

pernah kena benda ni dpn mata. bhya seyh.. nasib baik tak termasuk dlm mata serpihan tiles tu. huhu..

ASaDa RyutaRo berkata...

sabar je ea.. tak tau nk salahkan sapa.. klu waranti dah tamat tempoh, dh pasti la pemaju tak nak bertanggungjwb.. hurm..

fikah mus berkata...

sebab tiles padat ke??

pernah dengar orang dok sebut2 pasal benda ni, tak sangka pulak tiles tu memang boleh betul2 meletup macam tu sekali.

harap dapat hati2, takut luka kang.

Dark Half berkata...

umah member aku penah jadi camni.cam kata kwn2 yg dah komen kat atas la...kemungkinan tekanan udara yg terperangkap antara simen dan tile dan cuaca.seb baik xde sesape yg cedera

mungkin awk bleh refer pd beberapa kontraktor sblum ganti tiles tu

M a W a D D a H berkata...

dasat gak tue..moga cept2 settle kan..bahaya gak dibiarkan begitu je,...

sabar ye..memang gune kos yg bnyk sbb 40 keping tue...huhu..kos nak upah org lagi...

moga bulan pose dapat rezeki lain plak ye...senyum2 sll...:)

Nadiah Sidek berkata...

salam kak sal. maaf ye lama tak singgah ke sini. masuk2 je blog akak, baca pulak pasal dugaan tu. mcm bahaya je kak. nadiah pun tak reti nak bg cadangan mcm mana. better tanya kontraktor la. kena tahu juga apa puncanya jadi mcm tu. moga akak tabah hadapi ujian..

shi3la berkata...

salam kenal yer..rasenyer pestime sayer menjengah ke sini..nice blog here..
salam Ramadhan...

snowy berkata...

apa pun yang penting penghuni rumah selamat....bersabar la

akmalhilmi berkata...

uiish
napewh nieh??
dasatnyewh
saba nan dgan yeah

Rashidah Ibrahim berkata...

first time dengar, nanti nak selidik lebih lanjut mengapa ia berlaku...

zures berkata...

bayahaya tu taku kena kaki. Tile bila dah pecah jadi tajam hujung dia.

Ahmad Zaki berkata...

Assalamualaikum,

Rumah ni rumah atas tanah atau rumah flat/pangsa? Klu rumah atas tanah, mungkin sbb pergerakkan tekanan bwh tanah/mineral yg mungkin terjadi disebabkan ada projek pembangunan yg berdekatan atau pergerakan itu dtg dari kawasan jauh.

Dicadangkan bertanya pada agensi kerajaan terlebih dahulu sebelum bertanya pada kontraktor swasta. Bezakan jawapan mereka. Mungkin boleh buat aduan ke kementerian perumahan or something else..