Khamis, Julai 15, 2010

SENARAI SOSEJ YANG TIDAK HALAL

Salam.......

Hmmm.....sedapnye sosej....makanan kegemaran keluarga, setiap bulan pasti kitaorang beli burger, nugget dan sosej untuk simpanan stok....tapi baru2 ni dapat emel dari JPM mengatakan ada 6 jenama sosej yang tidak halal telah di kenal pasti di campur usus babi....

Berikut adalah sosej yang tidak halal:-

  • Gourmessa
  • Muller's Haus
  • Dew Fresh
  • Puteri
  • Miami Butcher House
  • Maspac

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah:-

  • Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)
  • German Delicatessen di Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
  • Puteri Pan Pacific (Puteri)
  • MiamiButcher House di Batu Ferringgi (MiamiButcher House)
  • Omcorp Sdn Bhd di Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
  • Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)
Antara hotel dan restoran yang disyaki menyajikan dan menjual sosej menggunakan usus babi adalah:-

  1. Palace of Golden Horses
  2. Coffee Bean Tea Leaf
  3. Hotel Equatorial
  4. Ikea Cafe
  5. Muller Sausage
Di bawah ni adalah sosej yang selalu kitaorang makan, biasa nya buat sarapan pagi...ada tanda halal berlogo jakim 8 bintang....harap2 tidak termasuk golongan seperti di atas....




- sosej bercampur ubi kentang dan sos....

- resepi sosej waktu sarapan...memang enak...

30 ulasan:

asleenda berkata...

thanks for the info..:)

cikgu isza berkata...

nak pastikan halal atau tidak, checklah kat jakim..

ada logo pun xleh caya

Nur Hayaty berkata...

now,kena check btul2 kesahihan tanda halal itu..kalo was2 baik jgn beli..huhu..tq for the info

DaHLia berkata...

dulu daku penggemar sosej tegar,
sejak kuar yg ade usus babi tu, eii..geli dah nak makan..huhuh
automatik tekak akan rasa kembang tengok sosej tu

sweetsal berkata...

tu la..skrg macam takut2 nk makan dh..ada cop halal jakim pun masih blm terjamin kut bila baca artikel ni..

LyNn HaMzAh berkata...

tq banyak2 sebab sudi share info nie...

Zakiyah Zainon berkata...

kunjungan balas..

info yang berguna ni...kita kena berhati2 zaman sekarang ni,lagi malaysia nak jd hub halal, lagi bnyak benda tak halal yang ada kat pasaran, yang jd mangsa orang2 islam...
moga kita terpelihara

Misz Sephia berkata...

tq sbb share info ni.

Elong Bujang berkata...

Salam ziarah

koru berkata...

frankfurt!!!nyum2

echah mashuri berkata...

tkutnyer.....
nk makan pun ase semacam je...hihi

mrs.eleanor berkata...

tq! seb bek jarang mkn sosej, bhaya btol kan..

tujuhhariseminggu berkata...

erk ikea???? huwaa.a..

qaseh berkata...

mekasih tuk info tu,mmg xsuke pon mkn sosej. skg ni logo halal pon leh beli, mmg kene hati2 tuk pilih makanan

sebelas berkata...

rasernya lebih baik rujuk ke bahagian halal jakim...benda gini tak leh memain nak percaya :D





http://nomborsebelas.blogspot.com/

Fauzan Abdullah berkata...

thank for sharing! :)

nj berkata...

anak-anak memang suka makan sosej ni.. di Msia kami guna Ayamas atau Ramli...harap kedua2 jenama sahih kehalalannya...

Di negara Arab Saudi ni lagila kena berhati-hati...sosej dr Brazil pun boleh masuk...camanalah orang Saudi ni sahih kan halalnya tu....

mrs.JamaL berkata...

banyaknyer sosej die..untuk sarapan ni???

mekchu berkata...

menyelerakan.. thanks for d info yeah...

IMAN'S UMI berkata...

Kami mkn Ramly punya

Elong Bujang berkata...

Ziarah Petang...

idasm berkata...

tima kasih kak atas infonya.
Wah... sedapnya breakfast tu!!!

Hamzah Ian berkata...

pergh..nampak sedap je.. tp kalo buat sendiri tak rase nak makan.. kalo orang lain buat laju je pegi ambik.. hehe..
btw.. nice info

JMR berkata...

hotdog yg kat ikea kt bwh tu pon tak halal gk ke?kalo btol, nape takde tindkn yg diambil?

sweetsal berkata...

salam JMR

pasal sosej tu elok lah tanya Jakim..

RaMa2UnGU berkata...

mmg dah lama isu psl hal ni..
that is y sy bese smda bli made in malaysia total mcm ayamas or ayam a1 tu..nmesti make sure ada logo halal jakim yg sah...skarang ni kena alert dlm bli brg2 mknn frozen ni kan...

suka_haha berkata...

maklumat berguna ni.. harap2x ramai lagi yang baca post ni..

hidrogen berkata...

sosej yg saya berani makan brand ayamas dgn ramly.

kakchik berkata...

terima kasih sweetsal. alhamdulillah tak pernah membeli semua sosej jenama yang haram tu. kalau beli pun bila nak buat pizza, jenama saudi je.

sedapnya hidangan sarapan tu. selera je.

Reena berkata...

thanks for the info ;) susah betul sekarang nak cari produk yang halal.