Sabtu, April 24, 2010

HANAMI DI SENDAI JEPUN

Hush!!!......penat menunggu gambar-gambar untuk di upload di sini....tak tau la kekadang tak kira masa ada saja halangan nak upload gambar......tu yang agak2 malas nie...sambil2 tu sempat lagi aku membasuh pinggan-mangkuk dekat luar rumah.....bukan kisah nie yang aku nak sampaikan.....tajuk di atas tu kisah "Hanami"...maksudnya tengok bunga2 sakura lah kut......betul kut...kalau salah maafkan aku yer.......

Gambar2 yang di bawah nie pun aku dapat emel dari anak ku yang sedang belajar di Jepun....lama jugak menunggu, baru dapat lagipun tempat anak ku belajar memang lambat nak keluarkan bunga2 sakura....bunga tulip pun baru nak berkembang...jadi tak dapat nak postkan di entri kali nie mungkin kalau ada nanti akan aku postkan di sini....bab2 bunga nie memang aku minat sangat.........suka tengok keindahan ciptaan yang maha esa.....

Jom lah kita tengok.......!!!!!



- ni dekat universiti Tohoku, Sendai.....

- anak ku Farah...

- bersama senior2 di serata Jepun...

- kawan2 anak ku semasa berkelah di bawah pokok sakura..

- permandangan yang cantik...

- dari kiri Fatin, Farah, Irwan, Azrin & Faizal...









- dari kiri Fatin..rakan sebilik semasa di UTM dulu...
MAJLIS RAMAH MESRA BERSAMA PM

Hari istimewa pelajar-pelajar Malaysia berjumpa dengan PM kita di Jepun pada minggu lepas...masa lawatan PM ke sana anak ku tidak dapat hadir kerana sibuk dengan kelas lagi pun jarak perjalanan agak jauh mengambil masa lebih kurang dua jam untuk sampai ke Tokyo...

IMG_0988


JPN31_201010_PM
- PM beramah mesra dengan pelajar-pelajar Malaysia di Jepun...

4546061959_956ab7393d_o
- PM dan isteri merakamkan gambar kenangan bersama para pelajar Malaysia di Tokyo...gambar ini diperolehi daripada keratan berita utama di Utusan Malaysia pada 21/04/2010...

MAJLIS KONVOKESYEN

Semalam aku baru sahaja pulang dari menghadiri majlis konvokesyen anak saudara ku di Politeknik, Port Dickson. Aturcara raptai di adakan sehari sebelum majlis konvo berlangsung pada hari berikutnya iaitu hari Jumaat 23/04/2010...

Sempena majlis berlangsung sempat lah kami merakamkan detik-detik kegembiraan bersama-sama dengan anak saudara ku...jom layan foto-foto di bawah nie....



- nana...setelah menerima di ploma dlm bidang perakaunan..



- wajah ceria..

- bersama ibu tersayang...

- famili ceria..



- tumpang gembira bersama nana..

- bersama-sama rakan seperjuangan..



video
- acara membaling...

Khamis, April 15, 2010

JALAN-JALAN PETANG..

Sudah seminggu aku tak update blog aku nie.....entah kenapa tetiba aku jadi semacam jer.....macam malas pun ada jugak.....nak kata takde bahan tak jugak....sentiasa ada kalau aku rajin kannn....penyakit 'M' kekadang menyerang tak pasal pasal tak kira waktu dan tempat......

Hmmm.....sebenarnya baru je aku nak mulakan entri baru, tetiba biasalah...internet pulak buat hal...setiap hari aku kena call orang 'TM'.....call je sekejap dah ok......lepas sejam dua dah mula buat hal balik.....borinnngg betui....tu la yang aku malas nak update blog....

Daripada melayan kerenah yang buat aku jadi benggong lebih baik aku keluar jalan-jalan....lepas tension.....semalam aku ajak anak lelaki ku yang sulung temankan aku pergi Alamanda.....saja ambil angin lagi pun dah lama dok terperap kat rumah naik bosan pulak.....sambil jalan-jalan tu sempat jugak aku jenguk-jenguk....intai-intai kedai jual beg tangan.....terasa macam nak beli...dah lama sangat aku mencari beg tangan yang kecil dan comel....kalau nak ikutkan banyak beg tangan dalam koleksi tapi di sebabkan terlalu besar aku tak berapa berkenan sangat...

Dari satu kedai ke satu kedai aku berjalan.....sampai lenguh kaki barulah aku nampak satu kedai yang banyak menjual beg...daripada yang kecil hingga lah yang besar.....cantik-cantik belaka! pilih saja yang mana berkenan.....rupa-rupanya ada jualan murah.....harga pun ada potongan diskaun...boleh tahan jugak lah kalau nak di bandingkan dengan harga asal yang mahal sehingga mencecah ratusan ringgit!!....


beg yg di beli lebih kurang macam ni la...kecil sikit dari yang ni..

- yang ni pun cantik jugak..tapi aku beli warna hitam..

Disebabkan ada diskaun sampai 50-70%, jadi aku pun beli lah satu beg yang aku berkenan....harga berpatutan.....jenama "Gio Fiore" lagi...hehe!....entahlah jenama ni aku sendiri tak pernah dengar pun.......nak beli jenama "Louis Vuitton" (LV) aku tak berkemampuan....


- jenama (LV)..mahal tu..

Lepas je dapat satu beg terus kami pergi makan-makan kat foodcourt...dan sebelum balik sempat lagi tengok wayang cerita "Clash of Titans"...ramai jugak orang dalam panggung...ok la cerita best jugak....

P/s.....tak boleh lawan LlongHafiz...hadiah handbag utk ibu..cantik dan.mahal tu..

Selasa, April 06, 2010

BERITA DARI PERANTAUAN

Gembira betul aku hari ini....bila dapat ym dengan anak kesayanganku...genap lapan hari baru lah aku berkesempatan berbicara dengan anak ku yang nun jauh di perantauan....sebelum ini aku hanya berpeluang menerima panggilan talipon sebanyak dua kali pada 1hb dan semalam 5hb...dan hari ini 6hb baru lah dapat berinteraksi lebih lama melalui ym...kalau nak ikutkan dari semalam lagi aku dah boleh berbual lama-lama dengan nya...tetapi di sebabkan masalah internet yang kerap sangat membuat hal di kawasan aku, maka perbualan aku semalam terputus dengan tiba-tiba....nasib baik hari ini semua masalah dah okay...dapat lah aku berborak panjang-panjang di ym dengan anak ku...hampir dua jam kami melepaskan rasa rindu yang teramat sangat....




Masing-masing bertanya khabar berita....sempat juga aku bertanya keadaan nya di sana....pertama sekali aku bertanya bab-bab makanan....memang di sana makanan halal susah nak dapat....biasa nya kena order melalui internet dan tak boleh nak makan sembarangan di luar...kena pastikan dulu yang makanan tu halal atau tidak....susah jugak hidup di negara orang macam ni...lebih baik masak sendiri walaupun tak berapa sedap...janji biar halal...

Itu bab makanan....yang ni pulak tentang cuaca yang sejuk melampau....masa baru-baru sampai cuaca mencecah satu darjah celcius...sejuk giler...tangan dah jadi beku....ada yang mengigil terketar-ketar kesejukan....terpaksa pakai baju berlapis-lapis tebal tapi sekarang dah kurang sikit suhu kini mencecah empat belas darjah celcius....itu tempat anak ku belajar...tempat lain tak pasti pulak...walau pun cuaca begitu cerah nampak macam panas tapi sebenarnya sejuk yang melampau...tak macam di tempat kita yang sentiasa panas terik...kekadang hujan tak menentu...



Harga barang-barang di sana agak mahal.....naik bas dengan teksi pun mahal jugak...beratus-ratus dan beribu-ribu yen....hai macam mana nak jimat semua nya mahal-mahal belaka...anak ku dah pun beli basikal, so pergi supermarket naik basikal jer....tak jauh sangat dari asrama...kalau pergi kelas cuma jalan kaki jer.....kalau pergi bandar-bandar kena lah naik bas atau teksi....tambang memang mahal....masa hari pertama sampai dapat jugak naik bulet (train laju) untuk sampai ke kolej...

Itu lah kisah serba sedikit dari cerita anak ku sendiri....lain kali mungkin ada gambar baru dari sana akan aku postkan di sini.....tunggu bunga-bunga sakura mekar berkembang nanti...

Ahad, April 04, 2010

DAPAT AWARD??

Tak sangka pulak ada kawan-kawan bloggers nak bagi award kat aku....macam terima anugerah untuk selebriti pulak...eh..eh jangan dok perasan...ya la aku ni sapa...hanya insan kerdil yang menumpang di bumi Allah...walau bagaimana pun aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada insan-insan yang bernama Encik Long Hafiz, Cik Wana dan Cik Intan..



- sila copy dan paste....

Ada syarat-syarat pulak...

Syarat No. 01 : Thanks & Link The Person That Give You Award>>>>BERES!

Syarat No. 02 : Pass This Award to Another Person>>>tengah dok pikiaq sapa yang layak?

Syarat No. 03 : Contact The Bloggers and Tell Them About This>>>>BERES!

Syarat No. 04 : State 7 Things About Yourself>>>>ni yang segan nak bagitau..

Tuu la..dok pikiaq...buat apa pikiaq lama2..nak bagi...bagi la..haa ni dia kawan2 yang bertuah dan layak terima award ni...sila amik dan copy paste kat blog anda..amik yang TOP BLOGGER tau...kalau nak amik yang perantau london tu pun boleh jugak..dia dah bagi izin..jangan segan na...suka hati lah...hehe!

1) Cik Yucika

2) Cik Idasm

3) Cik Irma

4) Cik Nadiah Sidek

5) Cik Zana

6) Cik Aktirah

7) Cik Bluedianthus

8) Encik Zulhilmi tempoyak

9) Cik Lemongrass

10) Cik Mspancake

11) Cik Nurul

12) Cik Zaikulim

13) Cik duniahidupku

14) Cik Asz

15) Cik Nur Mujahidah

Mana nama-nama yang tak tertulis tu jangan la marah no...banyak sangat tak ingat la..tu pun depa nak 15 orang ja yang agak-agak layak terima award...jangan kecik hati nanti aku belanja airkrim..hehe!

Ni...yang leceh nak kena habaq jugak pasal diri sendiri ni...takpa lah boh pi je lah...biaq cukup syarat sudah!

1) Berasal dari perak utara...tapi bukan orang Penang no..cakap memang loghat sana..

2) Hobi suka baca majalah Anjung Seri dan Majalah Impiana. suka hias rumah tapi la ni dah tukaq suka berblog pulak

3) dulu pernah bekerja 20 thn jugak lah keja..la ni rehat dok rumah urus anak2 jer..

4) Suka makan bihun goreng cina, char ko tiau, spagheti bolognise dan spagheti carbonara...banyak la suka tak boleh nak habaq banyak sangat..ni pun dah macam belon..keja makan jer..

5) Suka kucing...tapi yang comel2 jer la..suka tengok depa melawak sesama sendiri..nak tergelak pun ada..

6) Paling tak suka bila potong bawang nak buat kuah spagheti bolognise...tak pasal2 dok tereyak...dah boh dalam ayaq pun dok tereyak lagi..aduih..

7) Pantang kalau nampak lantai kotoq..terus nak cuci..sampai kena tegoq dengan anak2...asyik2 mencuci..asyik2 mencuci...ya la rumah dah kotoq kena lah cuci...

Selesai satu bab...penat la nak menaip!!...demi kawan-kawan blogger...terima kasih semua!!


DAH SAMPAI TOKYO

Berita gembira yang aku dapat dari kawan-kawan senior anak ku....bila melihat foto-foto mereka ketika tiba di bumi sakura...walau pun foto tak banyak tapi cukup membuatkan hati ku cukup gembira dan terubat rasa rindu dihati ku.....jom tengok foto mereka ketika sampai di sana......

- ni dekat kedutaan malaysia di jepun

- bergambar beramai-ramai ketika sampai di Kedutaan Malaysia...anak ku farah berdiri barisan kedua sebelah kiri...cuba teka kat mana dia?


- berangkat ke hotel Tokyo..

- berdepan pintu masuk hotel..

IMG_0100
- sekarang musim bunga..bestnya depa dok berkelah bawah pokok sakura..


IMG_0122
- bunga sakura dari dekat...cantik giler!!

Jumaat, April 02, 2010

SALAM KASIH BUAT ANAK KU...

Beberapa hari aku tak dapat tidur dengan nyenyaknya.....memikirkan nasib anak ku yang jauh di perantauan....entah makan entah tidak...sungguh jauh di negara orang...kalau dekat mau nya aku terbang sekarang jugak...boleh jugak tengok-tengok dia...jaga makan minum dia, basuh baju dia, peluk cium dia.....ooo...tersangat rindunya....aku tak pernah berpisah sejauh begini....dulu belajar pun dekat-dekat...boleh balik rumah selalu....sekarang tak tau lah...susah lah...nak balik mungkin setahun sekali kut.....kesian anak ku...terpaksa berdikari....tapi nak buat macam mana dah belajar jauh kenalah belajar cara hidup berdikari pulak ye....apa-apa pun aku sangat merindui mu anak ku.....sayang sangat...muah!!

- gambar comel buat aku terkenangkan anak ku..
- masa kecik2 suka main belon...

Sayang ku...how do I live without you....hayati lirik lagu ni yang penuh syahdu...jiwang-jiwang gitu...

How do I get through one night without you
If i had to live without you
What kinda life would that be
Oh and I, I need you in my arms need you to hold
You're my world, my heart, my soul
If you ever leave

Baby you would take away everything good in my life
Without you there'd be no sun in my sky
There would be no love in my life
There'd be no world left for me
And I, baby i don't know what i would do
I'd be lost if i lost you
if you ever leave
baby, you would take away everything real in my life
And tell me now

How do I live without you
I want to know
How do i breathe without you
if you ever go
How do i ever, ever survive
How do I, How do I, Oh How do I live

If you ever leave
Baby you would take away everything
Need you with me
Baby 'cause you know
That you're everything good in my life
And tell me now

How do I live without you
Without you baby

EPISOD BARU BERMULA

Salam…..sudah masuk hari keempat anak ku berada di negara matahari terbit…khabarnya cuaca disana pada waktu ini teramat sejuk hingga mencecah 11 darjah celcius…sejuk giler…bagaimana lah keadaan anak ku yang pertama kali menghadapi suhu yang begitu sejuk…aku harap anak ku tabah menjalani kehidupan baru dan pandai menyesuaikan diri di negara asing..

Semalam tepat pukul 12.30 tengahari aku menerima berita paling gembira apabila anak ku menalipon bertanya khabar..panggilan yang dinanti-nanti selama pemergian nya ke sana…panggilan pertama yang aku terima semasa aku sedang memandu kereta…aku hampir menitiskan air mata bila mendengar suaranya..suara yang begitu jelas seolah-olah aku berada terlalu dekat dengan nya…aku bersyukur sangat apabila mendapat tahu perkembangan nya di sana…walaupun perbualan kami terlalu singkat tapi cukup untuk membuatkan hatiku berasa lega sekali….

Ramai yang tertanya-tanya bila nak postkan gambar-gambar semasa penerbangannya ke sana…lama jugak aku menanti waktu yang sesuai lagi pun masa tidak mengizinkan…ada sahaja halangan mendatang…internet di rumah ku selalu menjadi penghalang untuk aku terus mengupdate blog aku…hari-hari aku menunggu masa terluang tapi keadaan betul-betul tak mengizinkan..aku minta maaf pada semua pengunjung blog aku….yang memberi aku award pun aku tak sempat mengambilnya lagi….terima kasih aku nak ucapkan pada En. Long Hafiz dan juga Cik Wana yang telah memberi aku award…he3x..nanti kalau ada masa aku akan buat entri untuk ini...insyaAllah..

- bersama ahli keluarga..
- sebelah kiri acu, farah, nana dan anjang..

- ni gambar satu famili..

- semasa check-in..

- wajah sedih nak tinggalkan famili..