Selasa, April 06, 2010

BERITA DARI PERANTAUAN

Gembira betul aku hari ini....bila dapat ym dengan anak kesayanganku...genap lapan hari baru lah aku berkesempatan berbicara dengan anak ku yang nun jauh di perantauan....sebelum ini aku hanya berpeluang menerima panggilan talipon sebanyak dua kali pada 1hb dan semalam 5hb...dan hari ini 6hb baru lah dapat berinteraksi lebih lama melalui ym...kalau nak ikutkan dari semalam lagi aku dah boleh berbual lama-lama dengan nya...tetapi di sebabkan masalah internet yang kerap sangat membuat hal di kawasan aku, maka perbualan aku semalam terputus dengan tiba-tiba....nasib baik hari ini semua masalah dah okay...dapat lah aku berborak panjang-panjang di ym dengan anak ku...hampir dua jam kami melepaskan rasa rindu yang teramat sangat....




Masing-masing bertanya khabar berita....sempat juga aku bertanya keadaan nya di sana....pertama sekali aku bertanya bab-bab makanan....memang di sana makanan halal susah nak dapat....biasa nya kena order melalui internet dan tak boleh nak makan sembarangan di luar...kena pastikan dulu yang makanan tu halal atau tidak....susah jugak hidup di negara orang macam ni...lebih baik masak sendiri walaupun tak berapa sedap...janji biar halal...

Itu bab makanan....yang ni pulak tentang cuaca yang sejuk melampau....masa baru-baru sampai cuaca mencecah satu darjah celcius...sejuk giler...tangan dah jadi beku....ada yang mengigil terketar-ketar kesejukan....terpaksa pakai baju berlapis-lapis tebal tapi sekarang dah kurang sikit suhu kini mencecah empat belas darjah celcius....itu tempat anak ku belajar...tempat lain tak pasti pulak...walau pun cuaca begitu cerah nampak macam panas tapi sebenarnya sejuk yang melampau...tak macam di tempat kita yang sentiasa panas terik...kekadang hujan tak menentu...



Harga barang-barang di sana agak mahal.....naik bas dengan teksi pun mahal jugak...beratus-ratus dan beribu-ribu yen....hai macam mana nak jimat semua nya mahal-mahal belaka...anak ku dah pun beli basikal, so pergi supermarket naik basikal jer....tak jauh sangat dari asrama...kalau pergi kelas cuma jalan kaki jer.....kalau pergi bandar-bandar kena lah naik bas atau teksi....tambang memang mahal....masa hari pertama sampai dapat jugak naik bulet (train laju) untuk sampai ke kolej...

Itu lah kisah serba sedikit dari cerita anak ku sendiri....lain kali mungkin ada gambar baru dari sana akan aku postkan di sini.....tunggu bunga-bunga sakura mekar berkembang nanti...

5 ulasan:

Nor Hayati Ramlan berkata...

Salam Kak, alhamdulillah...seronoknya dpt bersembang dngn ank kesayangan...yatie pun dpt merasainya dari sini...tumpang gembira juga..

sweetsal berkata...

Salam yatie..seronok tak terkata akak dpt berborak-borak kt ym..lama betul panjang berjela, blh buat buku..hehe!

E-na Zarina berkata...

Salam kak...
Akak jgn risau pasal makanan halal sebab byk kedai online halal yang ada dan boleh order ari ini esok atau lusa dah sampai...even bahan2 beku spt ayam dan daging semuanya melalui pos lagi senang. Mula2 mmg susah sket rasa nak sesuiakn diri tapi lama sket nnt ok lah tu dgn cuaca...cuma jaga jgn demam kuat dah la...semoga semuanya ok...

sweetsal berkata...

terima kasih E-na info yg bagus..blh akak bgtau anak nanti..hrp sume nye ok begitu jugak E-na di sana..

idasm berkata...

seronok baca kesah dari jepun ni. walau tak berada di sana tp bila baca terasa cam ada kat sana pulak kan. thanks kak. nanti update lagi ye.