Isnin, Mac 01, 2010

DULU.....DAN.....KINI

Zaman budak-budak dulu memang nakal abis....suka main kejar-kejar keliling rumah...suka main masak-masak...main pondok-pondok...main jual-jual....guna daun-daun sebagai duit kertas, kulit kerang jadikan duit syiling...memang kelakar giler bila teringat balik zaman kecik-kecik dulu..seronok sangat masa tu...mak panggil mandi pun buat-buat tak dengar jer....sampai kena marah dengan mak baru lah nak balik rumah....itu dulu...hehe!

Budak-budak sekarang dah bijak...tak maen la benda-benda ni...sekarang dah ada internet, boleh layari internet sepuas hati...boleh buka facebook....buka emel...buat blog dan macam-macam lagi laa...bangun tidor celik mata capai laptop dulu....hahaha!

- foto anakku..farah & fareez masa kecil..

Nasi Lemak dulu sebungkus harga tiga kupang (30sen)...bungkus dengan daun pisang lagi...dulu di panggil nasi lemak copot..berkuah sambal sardin atau sambal ikan bilis..rasanya memang sedap sangat...selalu ayah beli untuk kami adik-beradik...kekadang beli nasi lemak gulai ikan sembilang....yang ni lagi sedap...harga nya pun tak mahal...murah jer...dulu kuih-kuih pun murah..selalu pesan dengan ayah beli kuih cucur badak atau cucur kembung...ni pun ayah suka sebab terlalu sedap.....itu dulu.....


Harga nasi lemak sekarang dah naik jadi seringgit...ada jugak orang jual RM1.20 sen....itu pun yang biasa-biasa saja...kalau bubuh macam-macam lauk, harga lagi lah mahal....kalau nak di bandingkan dengan nasi lemak dulu memang sedap...tambah-tambah mak yang masak, tak boleh lawan masakan kampung punya la sedap....

Zaman dulu-dulu orang suka pakai kasut jepun atau kasut terompah....pakai selipar senang sikit nak berjalan-jalan...nak berlari ke sana..sini...terompah pun ada jugak yang pakai....tapi berbunyi lah pulak....keletak....keletuk...keletak...keletuk...bunyi kuat pulak tu...satu kampung boleh dengar...kalau jalan tak kena gaya boleh jatuh tersungkur!!



Berbagai-bagai jenis kasut trend terkini....pilih jer yang mana suka...cantik-cantik belaka...nak kasut tumit tinggi ke atau rendah semua ada....terpulang pada empunya diri kalau nak bergaya ikut trend sekarang....

Dulu pakai baju nak yang berkilat jer...kalau tak berkilat tak sah....time-time raya jer mesti pakai sedondong dengan adik-beradik....berkelip-kelip kale oren...ingat lagi tuh...masa kecik-kecik tak pandai berfesyen...pakai pun baju berskirt pendek jer...dulu orang tak kisah pun....


Fesyen terkini bertutup litup....dah pakai tudung...tutup aurat....tak di nafikan fesyen sekarang memang up-to-date...pilih lah apa saja yang berkenan di hati asalkan bersesuaian jangan sampai menjolok mata sudeh..!



Dulu masa zaman remaja suka sangat menonton citer hindustan.....asal ada jer citer hindustan mesti mengadap tv.....citer semua nya best tambah-tambah citer "Bobby" lakonan Rishi Kapoor dan Dimple Kapadia dan satu lagi citer "Haathy Mere Saathy" lakonan Rajesh Khanna...ehmm..memang tangkap leleh abih...touching giler!!....ingat lagi tuh..hehe!

bollywood_movie_poster_bobby
Sekarang ni orang dah kurang tengok citer hindustan dah....citer melayu pun tak ramai sangat tengok...budak-budak remaja sekarang dah pandai tengok citer Jepun dan Korea...orang dewasa pun dah terpengaruh dengan citer-citer ni...citer Jepun yang pernah tengok ialah citer "Death Note" dan "One Litre of tears"...citer ni pun memang sedih giler...touching abis...tak boleh nak tahan air mata tetiba meleleh jer...haha!.....citer korea pernah tengok kat panggung wayang tapi tak ingat pulak tajuk apa...yang remaja sekarang dok minat sangat....tuh..tuh...artis korea yang tengah top dan meletup...ialah artis "Taeyeon" dari kumpulan Sweet Generation...


Itulah perubahan dan perbezaan yang sangat ketara antara dulu dan sekarang...kalau nak di citer di sini terlalu panjang...satu buku pun tak abis....he3x!!

7 ulasan:

idasm berkata...

rasanya ni entry paling best. teringat semua nostalgia.. hehe..

YucIkA berkata...

betul2..entry mcm ni sgt best..dulu masa kecik2 dulu hidup susah pun, xkish..sbb bahagia jer..

skrg mmg beza sgt2..hehe

Tanpa Nama berkata...

nak cite skit.....nasi lemak tu dulu kami adik beradik seblum p sekolah, p antaq kat kedai makan....pagi antaq..ptg p ambik duit nasi lemak...
klau ada nasi lemak yg x abis lg ptg tu...kami la makan...sedapppp...x basi pun w/pun sampai ke ptg..x mcm skrng ni..baru kul 1 ptg dah basiiii..

sweetsal berkata...

memang betui pun....dulu hidup kita susah..mcm2 buat jual..hehe!

Yat Maria berkata...

salam dear

thanks for visiting me..
one thing i notice is permainan zaman budak2 dulu menggunakan daya imaginasi, sekarang duduk depan computer to play games...guli, gasing..dah tak nampak lagi..

Yat

sweetsal berkata...

baru ingat main guli gn gasing..main pun dgn budak lelaki...satu lagi main batu serembat, main jengket2,main aci nyorok2 blkg pintu...haha!

tun sempoi berkata...

masih ruangan dulu..dan kini...
tng bab ni mmg aku suka sgt.indah bila teringat. ni satu lgi cite.awal 70an dlu ramai x mampu bli tv hitam putih. tp ayah (arwah) sanggup sewa tv cuma bln ramadhan je.sb nk tgk musabaqah al-Quran.orang kampung sume mai tumpang tgk skli.klu nk tgk kena byag sekupang dlu. duitmasuk dlm tin dpn pintu tangga naik umah.klu nk kira penuh satu umahla tp akulah yn g paling depan skli tgk .bukan tgk pn dok p tido dpn tv. lani tv dh berwarna dan flat screen lg..masing2 mampu beli.