Sabtu, Mei 22, 2010

JOM MASAK SPAGHETI CARBONARA

Dah lama sangat nak buat entri tentang resepi spagheti carbonara....baru hari ini berpeluang melaksanakan nya...kalau sesiapa nak mencuba resepi ni boleh lah try...tak rugi mesti sedap punya....tapi sebelum tu mesti lah kena ada bahan-bahan nya ye....resepi favorite famili ku..setiap bulan pasti tak miss....dah satu kemestian..pasti setiap bulan kena buat spagheti ni macam ketagih pulak...hehe!!.....jom kita godek-godek apa resepinya....


- barang2 ni mesti kena ada dulu..

- saja nak bagi tengok puas2 apa bahan2 nye...

- pandangan dari sudut atas....

- pandangan dari depan..biar nampak berbukit sikit...

- gulung2 dulu tau...nampak kelazatan nya..

- zoom sikit boleh nampak parmesan cheese diatas nya...

Bahan:

Spaghetti 1 packet (5 org makan)
1 1/2 kotak kecil susu segar (1 kotak pun cukup)
1 cawan tepung gandum (dibancuh air)
2 cup kecil plain yogurt (macam gambar di atas)
Lada hitam serbuk kasar
1 kiub ayam
1 sudu besar butter
2 sudu besar parmesan cheese (serbuk)
2 ketul bawang putih (dicincang)

1 tin prego carbonara (masukkan kalau nk lagi sedap)

Bahan optional:

Daging kisar (goreng dulu dgn sedikit minyak) - tak nak letak pun boleh
Cendawan butang (potong 2) - (1 tin)
Mozarella cheese (jika ada) - blh guna chesdale pkt

Cara:

1- Rebus spaghetti, pastikan air betul2 mendidih baru masukkan spaghetti. Sudah masak asingkan..letak minyak supaya tidak melekat.

2- Dalam mangkuk, campur susu, tepung gandum, yogurt, lada hitam, parmesan cheese. Kacau sebati.

3- Panaskan kuali @ periuk, masukkan butter. Tumis bawang putih + kiub ayam.

4- Masuk bancuhan susu tadi. Atas api perlahan, pukul bancuhan dgn pemukul telur. Kacau hingga pekat. Jika terlalu pekat, tambah air masak.

5- Masuk bahan optional (jika ada). Kacau lagi.

6- Siap. Hidang dgn spaghetti.

7- Nak sedap, tabur sedikit mozarella cheese, bakar dlm microwave (medium, 4 minit). Mozarella akan menjadikan hidangan lebih cheesy.

8- Enjoy!


Pssst: resepi ni di ambil dr blog resepi..adjust sikit supaya rasanya lebih sedap...

22 ulasan:

athirah berkata...

hari ni pon makan spagheti carbonara...kwn yg masak...sedap...

YucIkA berkata...

sedapppnyaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

nnti klu ada jodoh bleh jumpa ngn akak, akak msk spagetti ni eh! HEHEHE

Brilliant Marjan@اداويه berkata...

salam...

Terliur tengok laa..saya pun suka spagetti carbonara ni..tak sah jika balik kg tak masak benda ni..

~masakan kegemaran satu family

Azrul Hisham berkata...

fuhh...terliur pulak tengok gambar spagetti tu :)

Intan@mama Hadif-Brunei berkata...

Wah nampak sedap laaa..

kaksu berkata...

salam sweetsal...tq singgah umah su.. wah sedapnya spageti carbonara... terasa2 kat tekak hehe..dah tengok dari tepi, atas, close up lagiii...makinlah teringinnnn...

AyuE berkata...

wow!!!sedapnya...

NuR 'aQiLaH berkata...

cedapp seyhh..

sok nak try wat makaroni lahh

hehe~

Mommyyus berkata...

sedapnye..senang , cepat & sedap..saye kalau malas masak, ni lah menu utk bdk2 selalu

Mis Erika berkata...

wah2..mcm sdap sja ni..lpas ni blh la cba bt :)

Qaira Tsamaratulqolbi berkata...

ala.. shedapnyaaaaaaaaaaa.. adeh.. sedap sedap.. ni yang nak buat esok niii

Alyssa Villamor berkata...

nyam3 npk sedap je..
suke gak makan cabonara nih!
pos kt cini cikit leh..hehe ;)

rammyd berkata...

tak suke carbonara. ada resipi tak kalau nak buat spagetti guna sos prego original? selalu buat tapi nak variasikan kasi sedap sikit lagi :)

MSR berkata...

nampak sedap!

NICK IRFAN berkata...

perghh!!! terliur plak tgk spageti ni....

mindbreaking berkata...

waa bestnyer..beli kat kdai mu 15 hinggit...

Muhammad Faiz berkata...

wah..sedapnya kulihat spagetti itu..
boleh try buat ni..

Long Haffiz Long Hassan berkata...

sedapnya..
leh blnja sy nanti kan?hehe

easyou berkata...

uishh nampak menyelerakan je..;)

bungakuning . berkata...

sedapnyaaaa ... tertelan air liur tengok spageti tu .

nuriz berkata...

tgk resipi jap..tgk pun dah sedap, lemak berkrim smua..leh le try nanti hehe

Amie berkata...

mmmmm...yummy! salam kenal, follower 793